Patates
Bilinçli bir beslenmenin temeli
Sağlıklı beslenme için önemli
Az miktarda yağla hazırlanan patatesler bilinçli bir diyet için çok uygundur. Kalorileri nispeten düşüktür, önemli düzeyde mineral içerir ve vitaminleri yüksek orandadır. Haşlanmış bir patates 100 gram başına 70 kilokalori ile, 90 kilokaloride olan bir muzdan bile daha az enerji içermektedir. Ayrıca, 100 gramda 17 miligram C vitamini içeren, iyi bir C vitamini kaynağıdır. Bu nedenle “müthiş yumru-kök”, “kuzeyin limonu” olarak tanımlanmayı fazlasıyla hak etmektedir.
Patates yetiştiriciliğinde karşılaşılan zorluklar
Erken yaprak yanıklığı (Alternaria) ve geç yaprak yanıklığı (Phytophthora) hastalığına dikkat edilmelidir. Alternaria, tüm patates yetiştirme alanlarında ortaya çıkabilen bir hastalıktır. %30'a kadar verim kaybına neden olabilir. İki patojen arasında bir ayrım yapılır:
Alternaria solani ve Alternaria alternata. Bu yaprak hastalığının kontrolü, yalnızca spreyleme dizisi çerçevesinde önlem ile mümkündür.
Phytophthora söz konusu olduğunda ise kontrol stratejisi hava durumu ve etki verileri bazında tahmin modelleri kullanılarak optimize edilebilmektedir. Ayrıca, tahmin modellerine ek olarak, iç mahsul kontrolü çiftçinin temel görevi olmaya devam etmektedir. Ancak bu şekilde patates yanığının neden olduğu primer enfeksiyonlar ve kök semptomları tanınabilmektedir.
BASF'nin katkısı
BASF, patates yetiştiriciliğinde en önemli zararlıları kontrol etmek için çeşitli ürünler sunmakta olup, böylece "müthiş yumrukök"ün tam potansiyelinin gerçekleşmesini sağlamaktadır. Patates stokçuları böylece dormansiyi artıran ve depolama kayıplarını en aza indiren bir üründen de faydalanmaktadırlar.