Elma iç kurdu [Cydia pomonella]

Elma iç kurdu (Cydia pomonella) nedir? Nasıl ayırt edilir?

Elma iç kurdu ergini, 18-20 mm kanat açıklığında ve yaklaşık 10 mm uzunluğundadır. Gri renkte olan bu zararlının, kanatlarının ucunda üçgen şeklinde çikolata renginde leke bulunur.

  • Yumurtadan yeni çıkan ilk dönem larvalar 1 mm, olgun larva ise 15-20 mm boyundadır.
  • İlkbahar ergin çıkışları (birinci döl) genellikler mayıs (bazı yıllar Nisan ortalarında) başlar ve Temmuz ortalarına kadar devam eder. İlkbaharda çıkan kelebekler, yumurtalarını daha çok meyve buketlerine yakın olan yapraklara ve az kısmı da genç meyvelere bırakır.
  • İkinci döl erginleri ise daha çok meyvelere ve az kısmı da meyveleri çevreleyen yapraklara bırakır.
  • Bir dişi meyveye veya meyve ağaçlarının yapraklarına 30 ila 70 yumurta bırakır.

Yumurtalar açıldıktan sonra, genç larvalar kendilerine girmek için uygun meyve ararlar. Larva meyveye girdikten sonra merkeze doğru tünel açar ve çekirdek üzerinde beslenir. Olgun tırtıl meyveden çıkar ve ağaç kabuklarının arasında veya toprakta bulunan kalıntılar arasında kokon örer.

Bunlar daha sonra pupa olarak, ya aynı yılın yaz erginleri şeklinde ya da pupa olmayıp, diyapoza geçmeleri halinde ise ertesi ilkbaharda, birinci döl erginleri ile birlikte çıkarlar. Elma iç kurdu genellikle 2 döl, bazı yer ve yıllardaysa 3 döl verebilir.

Doğrudan meyve zararlısı olan larvalar, meyveleri delerek galeriler açar, etli kısmını ve çekirdek evini yiyerek pislikler bırakır.

Elma iç kurduna (Cydia pomonella) karşı BASF ürünleriyle çözüm sağlayabileceğinizi biliyor muydunuz?

Elma iç kurdu mücadelesi için, BASF Tarım Çözümleri ürünleri olan Fastac® ve Rak® 3 'ü inceleyebilirsiniz.

Yukarı