Alternarya erken yaprak yanıklığı [Alternaria solani]






Alternarya Erken Yaprak Yanıklığı (Alternaria solani) nasıl ortaya çıkar?
Fungus, hayatını topraktaki bitki artıkları üzerinde devam ettirir, tohumla da bulaşabilir. Enfeksiyon genellikle topraktan bitkiye bulaşır.
Hastalık nasıl ilerler ve etkileri nelerdir?
Hastalığa konukçu bitkilerin her evresinde rastlanabilir. Hastalık, fide döneminde kök çürüklüğü veya kök boğazı yanıklığı yapar. Sonraki dönemlerde ise yaprak, gövde ve meyvelerde lekeler halinde görülür. Bu lekeler önce küçük, düzensiz ve esmerdir. Sonra iç içe halkalar halinde 1-2 cm kadar büyürler ve koyu gri renk alırlar. Hastalığın şiddetine göre bütün yapraklar kuruyup dökülebilir.
Çiçek ve meyve sapları hastalığa yakalanırsa dökülürler. Meyvelerde genellikle sapın tutunduğu kısımda koyu renkli çökük, çoğunlukla sınırlanmış lekeler meydana gelir. Hastalık kısa zamanda bitkiyi öldürmesi nedeniyle önemlidir.
Etmenin konukçuları domates, patlıcan ve patatestir. Hastalık 6-34oC arası sıcaklıkta gelişebilmektedir; ancak optimum gelişme sıcaklığı 28-30oC arasıdır.Görece nemin yüksek olduğu koşullar hastalığın gelişimini teşvik eder.
Alternarya erken yaprak yanıklığı (Alternaria solani)'na karşı BASF ürünleriyle çözüm sağlayabileceğinizi biliyor muydunuz?
Erken yaprak yanıklığının mücadelesinde Activus® en iyi ürünlerden bir tanesidir.
Domates bitkisinde dekarda 100 ml dozda, son ilaçlama ile hasat arasında 3 gün kalacak şekilde uygulama yapılmalıdır. İklim koşulları hastalık gelişimi için uygun olduğunda, hastalığın seyrine ve iklim koşullarına göre 10 gün aralıklarla uygulamaya devam edilmelidir.
Lokasyona göre değişiklik gösterse de çoğunlukla; ilk domates fidesi gelişmeye başladıktan sonra ve fide dikiminden 45 – 60 gün sonra uygulama yapılmaktadır. Ege Bölgesi koşullarında nemin yüksek olduğu senelerde 1 veya 2 uygulama yapılmaktadır. Bazı senelerde uygulama yapılmamaktadır.
Bazı bölgelerde üreticilerin hastalığı tanımamasından, Cabrio® TR veya Polyram® DF gibi hem mildiyöye hem de erken yaprak yanıklığına etkisi olan ürünler tercih edilmektedir.
Activus® taşınım özellikleri:

Alternarya erken yaprak yanıklığı (Alternaria Solani) ile nasıl mücadele edilir?
Kültürel önlemler
- Sertifikalı tohum veya sağlıklı fide kullanılmalıdır.
- Fidelikler ve seralar sık sık havalandırılmalıdır .
- Aşırı sulamadan kaçınılmalıdır.
- Hasattan sonra hastalıklı bitki artıkları imha edilmelidir.
Kimyasal mücadele
- Fidelikte veya tarlada ilaçlamaya ilk lekeler görülür görülmez başlanmalıdır. İklim koşulları hastalık gelişimi için uygun olduğunda ilacın etki süresine bağlı olarak ilaçlama tekrarlamalıdır.
- Erken yaprak yanıklığının mücadelesinde Activus® kullanılabilmektedir.
- Bir sezonda maksimum 3 kez Activus® kullanılmalıdır.